pil  

Møgskæret

    pil
Møgskæret
Udsigt henover Møgskæret til Fensmark skov - efterår Næste foto




- Møgskæret

- Sommerfugle på højmosen

- Kongebregnen

- Landkort over hele mosen - Landkort over blå rute

- Oversigt



Møgskæret har fået sit navn under tørvegravningen, fordi det havde ry for at være et skær med meget ringe kvalitet tørv. Det står hen i det uvisse hvorfor tørven var så ringe i netop dette skær. Hvert forår blev der afholdt auktion på Glaskroen ved glasværket, hvor der blev handlet med tørvelodder eller man cyklede ned til skovfogeden og gjorde sin handel der.  (Kilde 22-23).
Dette skær har været stort set ryddet for træer lige siden Storstrøms Amt til bage i 1980érne startede med at rydde mosen for træer.
I skæret og i tilstødende skær finder man, udover "de 12 plantearter" blandt andet den store Kongebregne og Krybende pil. Inde på midten af skæret står en stor koloni af Hvid næbfrø som farver næsten hele skæret op med de små hvide blomster i juli-august måned.



Sommerfugle på højmosen: Tre sommerfuglearter er specielt tilknyttet Højmoser. Det gælder Bølleblåfugl, Moserandøje og Moseperlemorsommerfugl, desværre er sidstnævnte ikke mere at finde i Holmegårds mose, men vi kan stadig glæde os over de to andre sjældne sommerfuglearter.
På stille lune sommerdage flyver sommerfuglene villigt henover Møgskæret og andre skær med god højmosevegetation, men på dage med lidt vind skal man søge ind mod skoven eller i områder hvor der er lidt læ fra spredte træer.
Bølleblåfuglen er en af flere forskellige arter blå sommerfugle som træffes på mosen. Den kendes fra de øvrige arter på de store "øjepletter" på undersiden. Dens larver lever på Mosebølleplanten og på Tranebær.
Adfærd: Besøger blomster som Tranebær, Kragefod og Klokkelyng. Hannen sidder ofte med udbredte vinger på toppen af Kæruld og i birkebuske.
Tidligere var den kendt fra flere lokaliteter på Sjælland, men i dag er forekomsten reduceret til en lokalitet lidt nord for Roskilde og et par steder i Nordsjælland.
Moserandøjen findes nu kun på Holmegårds mose på Sjælland og Fyn, men i Jylland er den stadig kendt fra mange moser. Dens larve lever på Kæruld.
Adfærd: Hanner flyver hoppende rundt ude i højmosen søgende efter parringsvillige hunner, så snart en sky går foran solen ryger den straks ned i tørven. Parret hunner flyver til blomster som Klokkelyng og Rosmarinlyng, er meget lokalitetstro og flyver ikke ud af mosen.
Moseperlemorsommerfugl:
Den var tidligere kendt for at flyveomkring på´mosen, men ikke siden 2005 er den set i Holmegårds mose. Desværre er det ikke sandsynligt at den kommer tilbage, idet nærmete lokalitet med Moseperlesommerfugl er lidt nord for Roskilde. Dens larver lever på Tranebær.
En nært beslægtet art, som også ligner den meget, Brunlig Perlemorsommerfugl
er dog stadig at finde i mosen.
(Kilde 18 og 24)

 
Blåfugl
En Blåfugl

Bølleblåfugl
Blåfugl
Moserandøje Brunlig Perlemorsommerfugl
1. Bølleblåfugl     2.Almidndelig Blåfugl    3.  Moserandøje     4.  Brunlig Perlemorsommerfugl



Kongebregnen bliver ofte beskrevet som en plante der kan blive op
til 1,5 m høj, men i mosen er der fundet flere på over 2 m. Det er ofte i kantzonen mellem skov og mose at man støder på de største. Undertiden finder man også små Kongebregner ude i hængesækken, men den klarer sig bedst i lidt halvskygge i selskab med nogle træer. Den er sjælden og derfor er på den nationale rødliste og dermed fredet.

Kongebregne
Kongebregne vinter
Kongebregne i blomstKongebregne frugtstand
1. Kongebregne på over to meter.   2. Om vinteren når alt andet er visnet ned, står Kongebegnen synligt med sine gyldne farver.   3.Med sporehuse   4. Nærbilled af sporehuse