pil

Klosterskæret



Udsigt over mosen

Klosterskæret med skorstenen fra glasværket i baggrunden


- Klosterskæret
- Skovfirbenet
- Enmandsgrave
- Lysesiv

Klosterskæret: En lille bro fører over noget vand som især i vinterhalvåret leder vand fra skoven ud i mosen. Hvorfra navnet "Klosterskær" kommer fra vides ikke, men måske har den del af mosen forsynet et lokalt kloster med tørv til brændsel. Her i Klosterskæret ser man midt på sommeren mange blomster som sommerfuglene tiltrækkes af. det gælder f.eks. tidsler, Angelik og Hjortetrøst.
200 m. Efter du nu er kommet ud af skoven (og laggzonen) kan du nu se udsigtstårnet til højre foran Pladderskæret med en del visne birketræer i baggrunden. Men efterhånden er de fleste træer helt væk på grund af en moderat vandstandstigning.
400 m.Blå rute fortsætter mod venstre, men man kan også gå mod højre for at besøge udsigtstårnet (klik på blå pil til højre for at fortsætte) og bagefter vende tilbage på blå rute. Hvis du vil springe udsigtstårnet over og fortsætte på blå rute - klik her! Klik her og du kommer til Grevskæret Hvis man springer udsigtstårnet over og vil fortsætte ad blå rute, kommer du nu på omtrent midten af højmosen. På venstre hånd er højmosen og her hersker den grønne Blåtop og Hedelyngen. Indimellem ses buske med Mosebøllebær, undertiden forveksles den med Blåbær, men den findes ikke i Holmegårds mose. En anekdote fra det gamle Fensmark by fortæller at børn undertiden forsøgte at sælge mosebøllebær som blåbær. Ligefrem ser du direkte mod vest og to vindmøller ses i horisonten. Til højre har de små Dunbirk overtaget skæret, men indimellem birken gemmer sig små lommer med sphagnum og højmoseplanter. Måske har du bemærket at vi omtaler de forskellige dele af mosen med udtrykket "skær" og ikke som man ellers gør på andre moser med begrebet "kær". Denne tradition skyldes af Holmegårds mose allerede for mange år siden er blevet inddelt i nøje afgrænsede områder når der skulle skæres tørv. Der er ca. 100 forskellige skær, som mosaik med hver sin historie og hver sin biologi.
700 m.Du er nu kommer til Grevskæret - klik på blå pil foroven til højre hvis du vil fortsætte!

Skovfirbenet som man også kalder for Almindelig firben, ser man jævnligt mange steder i mosen, ofte ligger den i solen for at slikke solskin. Ligesom andre krybdyr er den helt afhængig af varmen og først ved en kropstemperatur på mindst 25 grader kan den begynde at fange føde. Man kommer sjældent tæt på firbenet og straks er de væk, hvis man kommer gående. Og de har også god grund til at passe på for der er mange dyr i mosen, som tilstræber det lille firben, det gælder f.eks. Hugorm, Ræv, Fasan, Tårnfalk og Musvåge. Firbenet lever af insekter og smådyr. Den føder sine unger i midten af sommeren, i gennemsnit føder den 5-7 unger og de små unger måler kun 2 cm. Kilde 04
Markfirbenet finder man ikke i mosen, fordi den foretrækker mere tørre og varme biotoper.

Skovfirben

Et Skovfirben soler sig



Enmandsgrave: I området lige nord for Fensmark Skov kan man stadig se resterne af de såkaldte "enmandsgrave", undertiden også kaldet for "Kristian den fjerde grave", som blev gravet før den mere industrielle tørvegravning startede. Disse blev gravet af en mand, måske kun på en enkelt dag eller to, hvorefter vandet sandsynligvis er trængt ind fra siderne. Hullerne har sikkert været flere meter dybe, men er efter mange år tilgroet. De ældste kendte tørvegrave er "enmandsgravene", som blev gravet før den mere industrielle tørvegravning startede.


Enmandstørvegrave
Enmandstørvegrave


Lyse-siv er en plante som man måske ikke lige synes virke så interessant, men der er faktisk meget at fortælle om dette siv, som står næsten hele året frisk og grønt. Dyrene går udenom dette siv og da det ikke græsses ned kan det hurtigt sprede sig på en moseområde. Navnet Lyse-siv kommer fra gammel tid, før man ikke havde petroleumslamper, og stearinlys var for dyre for fattigfolk. Så derfor brugte man Lysesivet, hvor det inderste på sivet marven kunne bruges som væge i lys. Vægen er meget skrøbelig når man skal fjerne det yderste grønne lag på sivet, så man kan med fordel lade en stribe af det grønne blive siddende for at stive vægen lidt af. Man lagde vægen fra lysesivet i en lille skål af ler, muslingeskal. eller hvad man havde, heri hældte man lidt olie, tran eller fedt. Sidst på sommeren er stænglerne bedst og hvis man er lidt fingernem så kan flette en lille båd eller et lille julehjerte. Kilde 06-07
Andre steder i mosen finder man Sø-kogleaks, som anvendtes til fletning af sivsko, måtter, tasker m.m.

Lysesiv
Af Lysesiv kan man også lave små sivbåde