pil

Møgskæret

pil

Udsigt over mosen

Møgskæret med udsigt Fensmark skov i efterårsfarver


- Møgskæret
- Sommerfugle på højmosen
- Kongebregnen
- Urter til kryddersnaps


Møgskæret har fået sit navn under tørvegravningen, fordi det havde ry for at være et skær med meget ringe kvalitet tørv, men det står hen i det uvisse hvorfor tørven var så ringe i netop dette skær. Hvert forår blev der afholdt auktion på Glaskroen ved glasværket, hvor der blev handlet med tørvelodder eller man cyklede ned til skovfogeden og gjorde sin handel der. (Kilde 22-23)
Når man havde fået tildelt et lod startede man med at grave en firkant af det øverste lag tørv, som indrammede det lod man havde betalt for. Dernæst gravede man et dybt hul, hvori man lagde sin madpakke og noget drikkelse, for nu skulle der arbejdes.(Kilde 27)
Dette skær har været stort set ryddet for træer lige siden Storstrøms Amt tilbage i 1980érne startede med at rydde mosen for træer. I skæret og i tilstødende skær finder man, udover højmoseplanterne blandt andet den store Kongebregne og Krybende pil. Inde på midten af skæret står en stor koloni af Hvid Næbfrø som farver næsten hele skæret op med de små hvide blomster i juli-august måned.

Sommerfugle på højmosen: Tre sommerfuglearter er specielt tilknyttet Højmoser. Det gælder Bølleblåfugl, Moserandøje og Moseperlemorsommerfugl, desværre er sidstnævnte ikke mere at finde i Holmegårds mose, men vi kan stadig glæde os over de to andre sjældne sommerfuglearter. På stille lune sommerdage flyver sommerfuglene villigt henover Møgskæret og andre skær med god højmosevegetation, men på dage med lidt vind skal man søge ind mod skoven eller i områder hvor der er lidt læ fra spredte træer.
Bølleblåfuglen er en af flere forskellige arter blå sommerfugle som træffes på mosen. Den kendes fra de øvrige arter på de store "øjepletter" på undersiden. Dens larver lever på Mosebølleplanten og på Tranebær. Adfærd: Besøger blomster som Tranebær, Kragefod og Klokkelyng. Hannen sidder ofte med udbredte vinger på toppen af Kæruld og i birkebuske. Tidligere var den kendt fra flere lokaliteter på Sjælland, men i dag er forekomsten reduceret til en lokalitet lidt nord for Roskilde og et par steder i Nordsjælland.
Moserandøjen findes nu kun på Holmegårds mose på Sjælland og Fyn, men i Jylland er den stadig kendt fra mange moser. Dens larve lever på Kæruld. Adfærd: Hanner flyver hoppende rundt ude i højmosen søgende efter parringsvillige hunner, så snart en sky går foran solen ryger den straks ned i tørven. Parret hunner flyver til blomster som Klokkelyng og Rosmarinlyng, er meget lokalitetstro og flyver ikke ud af mosen. Moseperlemorsommerfugl: Den var tidligere kendt for at flyveomkring på mosen, men ikke siden 2005 er den set i Holmegårds mose. Desværre er det ikke sandsynligt at den kommer tilbage, idet nærmete lokalitet med Moseperlesommerfugl er lidt nord for Roskilde. Dens larver lever på Tranebær. En nært beslægtet art, som også ligner den meget, Brunlig Perlemorsommerfugl er dog stadig at finde i mosen. Kilde (Kilde 18 og 24)


Udsigt over mosen

1. Bølleblåfugl - 2.Almidndelig Blåfugl - 3 -Moserandøje - 4. Brunlig Perlemorsommerfugl


Urter til kryddersnaps: Her omkring Westphalerskæret finder man nemt både Porse, Mosebøllebuske, Tranebær og Revling, hvis man går lidt ned ad stien til højre mod vest, langs med skovkanten. Generelt er det bedste tidspunkt at samle bær til sin kryddersnaps om sensommeren eller efteråret, bortset fra Porsen som med fordel skal plukkes i den tidlige del af sommeren, mens bladene er lysegrønne og friske. Eller endnu bedre er at plukke blomster og blomsterknopper i foråret.

Kryddersnaps

En god kryddersnaps fra mosen kan laves af f.eks. porse eller lyngblomster


Lyngblomster: Pluk ca. 2,5 dl. Lyngblomster. Lad den trække i en uge, filtreres og smages til. Revling: Pluk 2,5 dl. Revling. Lad den trække i seks måneder, filtreres og lagres i en måned derefter smages den til. Tranebær: Pluk 2,5 dl. Tranebær og kom dem i fryseren nogle dage. Lad den trække i fem uger, filtreres og smages til, vinder ved lagring. Porse: Kom ca. 2,5 dl. Friske porseblade i et syltetøjsglas. Lad den trække i to uger, filtreres og smages til. Eller brug blomster/knopper fra foråret. Mosebøllebær: Pluk ½ l. Mosebøllebær. Lad den trække i fem måneder, filtreres og smages til, kan sødes med lidt akaciehonning. Birk: 2 dl. Friske birke knopper eller spæde lysegrønne blade. Lad den trække i 8 dage, filtreres og smages til. Snapsen kan lagres. Pil: Tag et syltetøjsglas og fyld det halvt op med tynde grene (ca. 10 cm.) og blade af pil. Lad det trække i tre måneder, filtreres og smages til, vinder ved lagring Mynte: Kom 2,5 dl. friske Mynteblade. Lad den trække i en uge, filtreres og smages til, planten er nem at dyrke i haven

Læs mere her om snaps fra Holmegaards mose!