Hugormen

En lille Hugorm med brune farver



Et godt kendetegn er det kendte zig-zag mønster, men pas på for man træffer ikke sjældent den næsten helt sorte variation, hvor mønstret kun er lidt synligt (se videoen). Hannen er ofte lys grålig med mørkegrå aftegninger. Hunnen ofte mere med brune farver. I modsætning til Snogen er Hugormen mindre slank, har en kort hale og har pupiller som er lodrette, mens Snogens pupiller er runde. Hugormen kan altid med sikkerhed skelnes fra Snogen ved de tydelige gule nakkepletter, som Snogen altid er udstyret med. Hugormen bliver sjældent mere end 100 cm lang.

En stor sort Hugorm midt på stien ganske tæt på Glasværket.

Ja, man skal passe på med at tage en Hugorm op i hånden.

Det har Jesper lært - læs hans beretning om en kedelig oplevelse med en Hugorm i mosen:

"Hej allesammen! Min familie.............besluttede os for at tage en tur til Holmegård Mose... Vejret var dejligt og vi glædede os gevaldigt. ..................... Vi opdager en ½ meter derfra en sort hugorm! Dum som jeg er, tager jeg fat i den!!! Får dog et godt greb rundt bag dens hoved, men uheldigvis skal jeg finjustere grebet og bliver bidt! Biddet mærker jeg dårligt nok, men når kun lige at kigge på den lille røde prik på min venstre langemand, da jeg mærker en brændende fornemmelse op gennem armen!! Hvilken smerte... Min bonus-søn spørger om vi ikke skal på skadestuen hvortil jeg svarer " Lad os se hvad der sker- den fik jo kun fat med én tand..." Vi fortæller moren at jeg er blevet bidt af en hugorm, hvilket udløser en "opgivende" rysten med hovedet "Du er da også en klovn" siger hun med et smil... "Din hånd ser lidt mærkelig ud..." siger bonus-barnet umiddelbart efter. Jeg kigger på min hånd, og ser at den er hævet og ligner en bolle med 5 pølser i!
Vi bliver enige om at vi tager på skadestuen efter vi havde udforsket stien vi gik på. Vi ser mange snoge og hugorme, fascinerende! Kl. 16.30 ankommer vi til skadestuen og halvdelen af min underarm er nu også hævet, jeg blev bidt ca. 15.30! Jeg bliver indlagt til observation i 24 timer og får modgift kl. ca. 20.... Kl. 23 er min arm hævet op til skulderen. Min arm hæver ikke yderligere og pulsen er stabil, takket være modgiften. Jeg er det helt store tilløbsstykke på afdelingen hvor jeg ligger- hvilket nok ikke er udsædvanligt
Jeg bliver udskrevet næste dag om formiddagen og har det ganske fint. Min arm er dobbelt så tyk og den gør afsindigt ondt... 3 uger efter er min arm helt i orden og ligner atter sig selv igen Og hvad har jeg så lært af det?? HUSK en tyk handske næste gang du skal til Holmegård Mose! "

Hugormen er mest aktiv i den varme sommer, når mosen er solbeskinnet, men jo varmere vejret er jo sjældnere kommer man tæt på denne slange. Hvis man gerne vil opleve Hugormen i mosen så er det nemmest i foråret eller efteråret om morgenen, når den ligger for at sole sig, gerne på sydsiden af en busk eller en græstue. Eller midt på sommeren efter en regnfuld periode, hvor solen bryder igennem, så kommer Hugormen frem og ligger for at samle varme. Undertiden blliver den liggende helt stille også selv om man kommer tæt på. Hugormen lever af smådyr, frøer, firben, mus, fugleunger. Dens fjender er rovfugle, kragefugle, men fasaner kan også æde små hugorme og kan være en trussel mod hugormebestanden. Kommer man tæt på en Hugorm vil den forsøge at komme væk eller undertiden blive liggende helt stille. Hvis man kommer så tæt på, at den føler sig truet kan den finde på at bide. Det er altid en god ide at have solide sko, støvler eller gummistøvler på i mosen så man ikke ved et uheldig bliver bidt. Skulle uheldet være ude og man er blevet bidt, så anbefaler lægerne, at man forholder så rolig som muligt. Man bør opsøge læge hurtigst muligt efter en bid og for især børn kan et bid være farligt.

Snogen med de tydelige hvide/gule nakkepletter og hugormen til højre uden nakkepletter. Husk at hugormen ganske ofte kan være hel sort. Læg også mærke til snogens pupil som er hel rund, mens hugormens pupil er lodret.
Foto af snog: Jan Grathwohl - copyright