Bloggen


Bjørn Magnussen

Bjørn Magnussens kunstinstallation 'Modtager' Her på kanten af mosen lige op ad glasværket, men udenfor fredningsgrænsen står kunstinstallationen 'Modtager'. Holmegaard Værk skriver om værket: 'Modtager' symboliserer den intuition, der står centralt i ........Læs mere her!


Niels Westergaard Knudsen

Mindeord om Niels Westergaard Knudsen: Niels Westergaard Knudsen, som gennem de sidste 30-40 år har været en flittig gæst i mosen, gik desværre pludseligt bort i 2018, efter kort tids sygdom. Dermed forsvandt en vigtig lokal kapacitet ........Læs mere her!


Tørstetræ

Tørstetræ: Lidt om Tørstetræ - også bare kaldet Tørst
Flere steder i mosens udkant vokser busken eller det lille træ Tørst, som i efteråret har flotte sortrøde bær, men både bær, blade og bark er giftigt. Træet er værtsplante for den smukke gule Citronsommerfugl der allerede i marts kan ses flyve rundt i mosen, som den allerførste sommerfugl der nyder de første solskinsdage i foråret. ........Læs mere her!


Lysesiv

Lysesiv: Lidt om Lysesiv og hvad man kan bruge det til
Lyse-siv er en plante som man måske ikke lige synes virke så interessant, men der er faktisk meget at fortælle om denne plante, eller rettere sagt dette siv. Næsten hele året står sivet frisk grønt mange steder, hvor der blot er lidt fugtigt, men også steder der jævnligt bliver oversvømmet i vinterhalvåret. ........Læs mere her!


Tørveboring

Vi borer ned i tørven: Se hvad der skjuler sig nede i tørven
I 2016 foretog Naturstyrelsen nogle boringer ned i mosen igennem mosens tykke tørvelag på 6 meter. Formålet med undersøgelsen var at kortlægge udbredelsen og tykkelsen af mosens forskellige typer af tørv, med henblik på at samle data til brug for naturgenopretning af ........Læs mere her!


Soldug

Kødædende planter: Der er seks forskellige kødædende planter i mosen
Rundbladet Soldug - Drosera rotundifolia: Det er en lille plante som man let kommer til at overse når man leder efter den, idet den smyger mellem andre planter og mosser. Ofte har hele planten kun en diameter på ca. 5-6 cm. Når insekterne sidder fast på bladenes slimdråber ........Læs mere her!


Brændevin

Snaps fra mosen: Lav din egen brændevin af planter fra mosen
Lyngblomster: Pluk ca. 2,5 dl. Lyngblomster. Lad den trække i en uge, filtreres og smages til. Revling: Pluk 2,5 dl. Revling. Lad den trække i seks måneder, filtreres og lagres i en måned derefter smages den til. Tranebær: Pluk 2,5 dl. Tranebær og kom dem i fryseren nogle dage. Lad den trække i fem uger, filtreres og smages til, vinder ved lagring. ........Læs mere her!


Ælteværk

Ælteværket i Broksø Enge: En bygning fra en svunden tid med æltning af tørv
I Broksø Enge ligger resterne af det gamle ælteværk som blev brugt under krigen til fremstilling af tørv. Desværre er dette historiske interessante sted under voldsomt forfald og det er kun et spørgsmål om kort tid før, at det hele vælter og rådner op. Når tørven ikke kunne skæres ud i hele tørvestykker brugte man et ælteværk til at ........Læs mere her!


Skarven

Skarven i mosen: Læs om hvordan Skarven først blev jaget væk fra mosen og bagefter blev dens sovepladser fjernet.
En af Danmarks kontroversielle fuglearter har fra omtrent 2010 til 2016 kraftigt forøget sin tilstedeværelse i Holmegårds mose. Den er kendt for at være en meget dygtig fisker og kan fortære mange fisk i løbet af en dag og er derfor ikke særligt velset ........Læs mere her!


Hugormen

Hugormen, er den farlig? Et spændende dyr - er der grund til at frygte den?
Et godt kendetegn er det kendte zig-zag mønster, men pas på for man træffer ikke sjældent den næsten helt sorte variation, hvor mønstret kun er lidt synligt (se videoen). Hannen er ofte lys grålig med mørkegrå aftegninger. Hunnen ofte mere med brune farver. I modsætning til Snogen er Hugormen mindre slank, har en ........Læs mere her!


Fårehyrden

Fårehyrden: Læs om fårehyrden Frank som passer alle mosens får
Fåreavler Frank Hansen, som har sine får gående i mosen, er en mand som gerne fortæller om sine dyr. De gør en stor indsats i naturen for at pleje mosen og sættes ud lidt skiftende steder, efter hvor der er mest behov for pleje mod Blåtop (græs), Lysesiv, Bjørneklo og allermest Birk. Forleden dag mødte jeg Frank der skulle tilse sine får. ........Læs mere her!