Tørstetræ


Soldug

Tørst med modne sorte bær

Lidt om Tørstetræ



Flere steder i mosens udkant vokser busken eller det lille træ Tørst, som i efteråret har flotte sortrøde bær, men både bær, blade og den gråbrunebark er giftigt. Træet er værtsplante for den smukke gule Citronsommerfugl der allerede i marts kan ses flyve rundt i mosen, som den allerførste sommerfugl der nyder de første solskinsdage i foråret.

I nogle Nordsjælland blev træet kaldt for Krudttræ, fordi det træet blev brugt til fremstilling af sortkrudt på Krudtværket i Frederiksværk. I den gamle beretning af Egon Eriksen (KRUDTVÆRKET på FREDERIKSVÆRK 1758—1958) kan man blandt andet læse: ”Jagtkrudtet var sortkrudt og havde den samme sammen sætning som kanon- og musketkrudtet til hæren, nemlig 75 % salpeter, 10 % svovl og 15 % kul. Men det var fremstillet omhyggeligere og var finere kornet, og kullet var undertiden brændt af det sjældnere dystetræ eller tørstetræ (Rhamnus frangula), mens man brugte elletræ til krigskrudtet.”

På svensk bliver træet kaldt for Brakved fordi man brugte barken fra træet som brækmiddel og afføringsmiddel, man kan stadig købe det som naturmedicin - hvilket IKKE kan anbefales og bærrene er stærkt giftige.

Barken bliver i øvrigt også brugt til plantefarvning. Et lille træ med mange forskellige navne og anvendelser.


1. Bærene er først blegt gule, så røde og til sidst helt sorte. 2. En Citronsommerfugl gemmer sig under et blad. 3. Larve af Citronsommerfugl.

Tørstetræ Ild i lysesiv
Larve af Citronsommerfugl