Tag et Tørstetræ med hjem til haven - og gør Citronsommerfuglen glad


Den smukke Citronsommerfugl - Fotograf Michael Stoltze

Tag et Tørstetræ med hjem til haven - og gør Citronsommerfuglen glad

Som noget nyt kan man i år tage et Tørstetræ med hjem til haven ved naturplejen lørdag den 4. maj. På træet sætter den smukke Citronsommerfugl sine æg. Hvis du planter det i haven så hjælper du biodiversiteten og sommerfuglene. Bland god med kompost i jorden og gerne lidt gran/fyr-nåle. Læs mere om naturplejen her!

Lidt om Tørstetræ

Flere steder i mosens udkant vokser busken eller det lille træ Tørst, som i efteråret har flotte sortrøde bær, men både bær, blade og den gråbrunebark er giftigt. Træet er værtsplante for den smukke gule Citronsommerfugl der allerede i marts kan ses flyve rundt i mosen, som den allerførste sommerfugl der nyder de første solskinsdage i foråret.

I nogle egne af Sjælland blev træet tidligere kaldt for Krudttræ, fordi det blev brugt til fremstilling af sortkrudt på Krudtværket i Frederiksværk. I den gamle beretning af Egon Eriksen (KRUDTVÆRKET på FREDERIKSVÆRK 1758—1958) kan man blandt andet læse: ”Jagtkrudtet var sortkrudt og havde den samme sammen sætning som kanon- og musketkrudtet til hæren, nemlig 75 % salpeter, 10 % svovl og 15 % kul. Men det var fremstillet omhyggeligere og var finere kornet, og kullet var undertiden brændt af det sjældnere dystetræ eller tørstetræ (Rhamnus frangula), mens man brugte elletræ til krigskrudtet.”

På svensk bliver træet kaldt for Brakved fordi man brugte barken fra træet som brækmiddel og afføringsmiddel, man kan stadig købe det som naturmedicin - hvilket IKKE kan anbefales og bærrene er stærkt giftige.

Barken bliver i øvrigt også brugt til plantefarvning.


Et lille træ med mange forskellige navne og anvendelser.


1. Bærene er først blegt gule, så røde og til sidst helt sorte. 2. En Citronsommerfugl gemmer sig under et blad. 3. Larve af Citronsommerfugl. 4. Citronsommerfuglen (Fotograf Michael Stoltze)

Tørstetræ Ild i lysesiv
Larve af Citronsommerfugl Larve af Citronsommerfugl